La Talpa, în ograda Moromeților

În comuna teleormăneană Talpa s-a desfășurat sâmbătă, 9 februarie 2019, evenimentul, devenit deja tradițional, „Brunch în ograda lui Moromete”.

Cu acest prilej, în curtea unde echipa maestrului Stere Gulea a filmat „Moromeții”, iubitori ai tradițiilor locului s-au întâlnit, au discutat, au vizitat casa în care s-au turnat scene ale celor două ecranizări, bucurându-se de vremea și atmosfera prietenoasă.

Motiv de mândrie pentru teleormănenii aflați în celebra ogradă, dar și de bucurie pentru cei veniți din alte părți, căci nu-ți este dat la orice pas să te întâlnești cu tradiția, dăruită cu căldură și în cea mai pură stare.

Programul artistic, susținut de taraful și grupul vocal al Ansamblului „Burnasul”, i-a încântat pe cei prezenți la eveniment.

Pentru prima dată a fost deschisă o expoziție cu vânzare a produselor tradiționale, specifice zonei, încasările urmând a fi donate Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Dependente „Sf. Maria”.

Despre acest centru am vorbit cu primarul localității Talpa, Benone Rababoc, care ne-a spus că acolo sunt îngrijite 62 de persoane din întreg județul.

Cu aceeași ocazie am aflat că în comuna Talpa, în toamna acestui an va fi dat în folosință un Centru de zi pentru persoane vrâstnice, pentru a cărui dotare se va primi de la Uniunea Europeană suma de 60.000 euro. Acesta va avea o bucătărie și o spălătorie, de care va beneficia și Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice.

Cornelia RĂDULESCU