Personalități teleormănene: Ioan P. Burtan

Născut în comuna Troianul în anul 1938, Ioan P. Burtan a urmat cursurile școlii din comuna natală, iar studiile liceale le-a făcut la Școala medie mixtă din Roșiorii de Vede.

Provine dintr-o familie înstărită, tatăl fiind oficiant sanitar, iar mama, casnică.

După absolvirea Facultății de Medicină Veterinară din Iași (1966), datorită mediei de absolvire, a fost repartizat în cadrul facultății.

Parcurgând toate treptele universitare (preparator, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar) până la aceea de profesor universitar, devine decanul Facultății de Medicină Veterinară din Iași (1990-1996), prorector științific al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași (1996-2003), în perioada 2003-2004 fiind șef de catedră clinici.

Este membru al Consiliului Medical Veterinar din Ministerul Agriculturii, în Consiliul Național al Cercetării Științifice Universitare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în Consiliul Național al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Ioan P. Burtan a efectuat stagii de documentare în SUA, Germania, Franța și Portugalia.

Din anul 1978 este doctor în medicină veterinară, iar din 1995 este conducător de doctorat.

Ioan P. Burtan a publicat peste 150 de lucrări științifice în țară și în străinătate.

Tematica lucrărilor este legată de îmbunătățirea și elaborarea unor tehnici operatorii la animale, studiul afecțiunilor digitale la speciile de interes economic, studiul procesului tumoral și al reparației tisulare, anestezia animalelor.

Unele dintre tehnicile operatorii elaborate au reprezentat premieră națională.

Cornelia RĂDULESCU