Peste 262.000 de fermieri, autorizați pentru a încasa avansul la subvențiile agricole

În urmă cu două zile, respectiv în data de 16 octombrie 2019, a început plata avansului subvențiilor agricole din Campania 2019, fermierii având de primit în avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii acordate pe anumite măsuri de dezvoltare rurală. Conform conducerii APIA, suma prevăzută ca avans, ce urmează să fie achitată fermierilor până la data de 30 noiembrie, se ridică la 1,4 miliarde euro.

“Până la finele zilei de 16 octombrie, spre Trezorerie au fost trimiși cu autorizare de plată 262.440 de fermieri. Ținta funcționarilor APIA a fost să depășească pragul de 200.000 de beneficiari trimiși spre plată. Am închis ziua de ieri (16 octombrie , n.n) cu 262.440 de fermieri autorizați la plată, pentru suma totală de 345 de milioane de euro” a declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea.

”Sumele autorizate la plată de către funcționarii APIA au trecut prin contabilitate și au fost transmise spre plată la Trezorerie, de unde o parte din bani au plecat chiar de ieri către băncile unde fermierii au conturi. ”Din suma autorizată de noi, ieri, avem informații că suma care a plecat deja este de 225 de milioane de euro”, a declarat directorul Adrian Pintea.

Avansul APIA la subvenții din acest an se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să fie demarată plata integrală. Odată cu fermierii din sectorul vegetal intră din prima de plată și crescătorii de animale, mai exact beneficiarii de sprijin cuplat zootehnic pentru speciile ovine și caprine.

“Controlul clasic a fost finalizat. În momentul de față colegii de la centrele județene, mai precis serviciul control pe teren lucrează la introducerea acestor rapoarte de control, și categoric, pe rând, toți vor intra la această plată în avans“, a declarat Adrian Pintea cu o săptămână înainte de startul la plata avansului.

George ZAVERA