Președintele Iohannis a desemnat premierul

Marți, 15 octombrie 2019, președintele Klaus Werner Iohannis a desemnat viitorul prim-ministru al României în persoana președintelui Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Cu acest prilej președintele Iohannis a declarat: ”Am decis să desemnez următorul premier, în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid din opoziție. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla.” Președintele Klaus Werner Iohannis a mai spus că la consultările cu toate formațiunile politice pe care le-a avut, liberalii au fost singurii dispuși să-și asume guvernarea; de remarcat că la consultările cu partidele politice social-democrații, conduși de Viorica Vasilica Dăncilă, au refuzat să participe. Președintele Iohannis a adăugat: ”Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică. Noul Guvern trebuie instalat urgent.” Iohannis a vorbit și despre posibilitatea alegerilor anticipate: ”Cred că anticipatele ar fi o soluție foarte bună, dar nu acum, cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi cu acest Guvern este un risc pentru români.”

Ludovic Orban are un termen de 10 zile pentru a merge în Parlament să primească votul de încredere asupra programului de guvernare și a întregii liste cu miniștri. După ce a mulțumit președintelui Iohannis pentru încrederea acordată, noul premier Ludovic Orban a prezentat principalele priorități ale Guvernului său: ”Refacerea echilibrelor macro-economice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și populația țării; restructurarea amplă a aparatului guvernamental; readucerea profesionismului și competenței în instituțiile publice; digitalizarea aparatului public pentru a crește calitatea serviciului pentru cetățeni; consolidarea parcursului României și a poziției României la nivelul UE în conformitate cu pactul semnat de PNL la inițiativa președintelui; respectarea drepturilor cetățenilor, asigurarea unei independențe reale a Justiției, reducerea instituțiilor guvernamentale în slujba cetățenilor și nu în slujba politrucilor; sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere și interes

pentru servirea cetățenilor. Orice întârziere înseamnă menținerea PSD-ului la putere, și a Guvernului Dăncilă care a fost demis prin moțiune de cenzură”.

La rândul său, Viorica Dăncilă, președintele PSD, fost premier, care spunea după demisia Executivului său, că țara are nevoie imediat de un Guvern, acum afirmă că PSD nu va vota în Parlament pentru instaurarea Guvernului Orban la Palatul Victoria.

Ioan DUMITRESCU