Recomandare! Evitați călătoriile cu persoane necunoscute! Autostopul este periculos

Evitați autostopul! Acesta este avertismentul pe care polițiștii din teleorman îl transmit. Autostopul sau deplasarea cu maşini “de ocazie” implică riscuri majore pentru călători. Poate fi extrem de periculos să vă urcaţi într-o maşină necunoscută. Dacă faceţi asta vă expuneţi din start multor pericole. Întotdeauna alegeţi un mijloc de transport în comun pentru a vă feri de riscuri.

În primul rând, riscul de a fi victima unui accident rutier. Conducătorul auto nu are pregătirea necesară pentru transportul public de persoane. Autoturismul/autovehiculul poate avea o stare tehnică neconformă, care să pună în pericol siguranţa pasagerilor. Şoferul poate fi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanţe psiho-active. Şoferul poate să nu aibă experienţă suficientă în conducerea autovehiculelor. Şoferul poate să nu deţină permis de conducere sau acesta să fie suspendat pentru săvârşirea unor abateri rutiere. Şoferul poate fi obosit sau poate avea afecţiuni medicale care să îi afecteze capacitatea de a conduce. Şoferul poate avea un stil de conducere agresiv care să crească riscul de implicare în accidente rutiere. Nu ţi se oferă oferă nici o siguranţă pe perioada deplasării şi nu vei beneficia de asigurare pe durata călătoriei aşa cum prevăd actele normative în cazul transporturilor licenţiate.

Alte neplăceri asociate călătoriei cu mijloace de transport neautorizate. Costul variabil. Nu ştii cât ţi se va pretinde pentru o călătorie. Lipsa unui program. Nu ştii exact la ce oră pleci şi la ce oră vei ajunge. Opriri dese pentru diverse motive. Nu există suficient spaţiu pentru bagaje. Nu ştii lângă cine vei călători. Încurajezi săvârşirea unor abateri de la normele legale.

”Totuși, în cazul în care sunteţi nevoiţi să apelaţi la autovehicule “de ocazie” vă rugăm să adoptaţi următoarele măsuri preventive: Evitaţi sa călătoriţi singur/ă dacă aveţi sub 18 ani. Ar fi preferabil să fiţi însoţit/ă ; Evitați să urcaţi singur/ă intr-o mașină “de ocazie”. Cea mai sigură variantă ar fi ca în mașină să fie o familie cu copii sau un cuplu; Nu plecați de acasă fără să vă anunțați familia unde mergeți, atunci când faceți autostopul; Dupa ce ați urcat în mașină, transmiteți un mesaj cu atributele de identificare a autovehiculului (număr de înmatriculare, culoarea, marca) unei persoane din familie sau de încredere; Comunicați locul de unde ați fost preluat și ora la care ați pornit la drum”, spun polițiștii din Teleorman

Dacă șoferul nu vă inspiră încredere sau vă simtiţi în pericol, solicitaţi respectuos un popas și cereţi ajutorul Poliției, la 112, sau oamenilor din preajma.

Întotdeauna este de preferat un mijloc de transport în comun care, deși nu este la fel de comod, este mult mai sigur.

Claudiu DUMITRACHE