Regulamentul Festivalului – concurs naţional de muzică populară românească „Pe deal la Teleormănel”

Festivalul concurs-naţional de muzică populară organizat în Teleorman a ajuns la cea de a 50-a ediţie, o existenţă în slujba promovării muzicii populare româneşti autentice şi a interpreţilor talentaţi.

Organizat de Consiliul Judeţean Teleorman prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, acesta se va desfășura între 24 și 26 septembrie 2019, pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu ora 19.00.

Partenerii media sunt: TVR Craiova, Radio România, Radio ’’Antena Satelor’’, presa și televiziunile locale.

La concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor pe care le reprezintă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 ani.

Câştigătorii Marelui Premiu al festivalului din ediţiile trecute nu mai pot concura, de asemenea nu pot concura participanții la trei ediţii anterioare.

Fişele de înscriere în concurs, partiturile şi armonia pieselor pe care intenţionează să le prezinte în concurs vor fi trimise până la 1 septembrie 2019, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, prin poştă, email cjcpctteleorman@yahoo.com, 0347804482 tel-fax, Iuliana Cîrnaru.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, două piese muzicale: una fără acompaniament (doină sau baladă) și una cu acompaniament.

În plus, concurenții vor mai avea pregătite şi alte piese muzicale, la care juriul poate apela pentru o mai bună evaluare.

La cererea juriului, concurenţii trebuie să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat.

Preselecţia concurenţilor va avea loc în ziua de 24 septembrie 2019, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Teleorman din Alexandria, str. I. Creangă, nr. 52-54, începând cu ora 12.00, în prezenţa membrilor juriului festivalului.

Concursul se va desfaşura pe 25 septembrie 2019, pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu ora 19.00.

Gala laureaţilor va avea loc în data de 26 septembrie 2019, pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu ora 19.30.

Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului „Burnasul” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, condusă de maestrul Adrian Grigoraş, dirijorul Orchestrei Radio România.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori, ţinându-se seama şi de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.

Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi (dezbateri, conferinţe de presă, întâlniri, prezentări, înregistrări etc.) concepute de organizatori.

În afara concursului, în cele două seri vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cântecului popular românesc.

Toţi concurenţii vor apărea într-un pliant.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare.

Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face în funcţie de calitatea interpretării, ţinuta scenică, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor și a costumului popular cu care evoluează concurentul.

Publicul va vota câştigătorul Premiului de popularitate.

În funcţie de nivelul evoluţiei interpreţilor, juriul, în consens cu organizatorii, poate hotărî neacordarea unor premii ori redistribuirea sumelor aferente premiilor neacordate. Hotărârea juriului este irevocabilă.

Programul festivalului

  • 24 septembrie, ora 12.00- Preselecţia concurenţilor;
  • 25 septembrie, ora 10.00- Repetiţiile concurenţilor cu orchestra; ora 19.00- Concursul;
  • 26 septembrie, ora 19.30- Gala laureaţilor.

Câştigătorii vor obţine plachete şi premii în bani în valoare brută după cum urmează:

  • Trofeul „Pe deal la Teleormănel”- 4.000 Ron
  • Premiul I- 3.000 Ron
  • Premiul II- 2.000 Ron
  • Premii III- 1.500 Ron
  • Premiul de popularitate- 1.000 Ron
  • Premiul CJCPCT Teleorman- 600 Ron
  • Premiul Radio România pentru autenticitatea repertoriului- o sesiune de înregistrări cu Orchestra Radio România.

Participanţii la concurs vor suporta cheltuielile de transport.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Teleorman asigură: masa pentru toţi participanţii la preselecţie; cazarea şi masa concurenţilor şi laureaţilor (inclusiv pentru un însoțitor- în cazul minorilor); condiţii pentru repetiţii; premiile câştigătorilor; toate celelalte plăţi aferente organizării şi desfăşurării festivalului.

Cornelia RĂDULESCU