Repere teleormănene: Clădiri ocupate de germani în perioada 1916-1918

Tribunalul din Turnu Măgurele, a cărui construcție a început în anul 1903, a fost folosit în perioada 1916-1918 ca sediu al Comandamentului militar de district.

Clădirea Școlii Mihai Bravul din Alexandria a fost folosită ca spital de trupele române în vara și toamna anului 1916, iar după ocupație, trupele Puterilor Centrale o vor transforma în lagăr de prizonieri.

După retragerea germană, localul școlii arăta jalnic.

Clădirea Gimnaziului Alexandru Ghica din Alexandria a fost folosită de trupele Puterilor Centrale ca spital, ca și cele ale școlilor nr. 1 și 2. Aceeași destinație au avut hotelurile Noica, Ionescu, Paspale și Florescu.

În Roșiorii de Vede, hotelul Belitoreanu a fost folosit ca sediu al comandamentului german de etapă, iar localul Școlii nr.1 ca spital.

În Turnu Măgurele au fost distruse nouă case și o cazarmă și avariate patru case.

În aceeași perioadă, în Roșiorii de Vede au fost distruse o uzină electrică și 17 case, iar în Zimnicea două școli și 157 case. Tot în Zimnicea au fost avariate 122 case, alte 260 fiind devastate.

Din situația întocmită de serviciul tehnic al Prefecturii Teleorman în 1919, reiese că au fost distruse 60 de locuințe, 947 au fost devastate și 321 avariate.

Cornelia RĂDULESCU