Repere teleormănene: Expoziția de etnografie a Muzeului Județean

Expoziția de etnografie a Muzeului Județean Teleorman este o expoziție permanentă, care pune în evidență bogata colecție de etnografie a muzeului.

Realizată în colaborare cu Muzeul Satului București, expoziția prezintă gospodăria țărănească teleormăneană și modul de viață al țăranului teleormănean din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Casa țărănească, alcătuită din prispă, tindă și camera de locuit, este construită după modelul caselor din comuna Siliștea Gumești.

Expoziția prezintă și portul teleormănean tradițional, urmărind evoluția lui de-a lungul timpului. Aici putem vedea costumul de muncă, simplu ornamentat, cât și costumul de sărbătoare, bogat în ornamente. Ambele reflectă întreg spectrul imaginației creatorului popular.

Sunt redate și ocupațiile bărbătești și femeiești.

Iarna, femeile lucrau până târziu în noapte, producând în propriile gospodării toate elementele vestimentare ale familiei, precum și țesăturile existente în locuințe. Tot lor le revenea rolul de a umple lada de zestre a fetelor.

Uneltele cu care se realizau textilele de port și decorative sunt prezentate cu generozitate, la fel cum este prezentată îndeletnicirea de agricultor a bărbatului, printr-o mulțime de unelte.

Ocupațiile de bază ale oamenilor de pe aceste meleaguri au fost cultivarea pământului și creșterea animalelor, ele asigurând nevoile necesare traiului (nevoi alimentare și vestimentare).

Acestea s-au dezvoltat datorită harniciei oamenilor acestor locuri, dar și datorită unei trăsături de caracter de nezdruncinat: STATORNICIA.

I-a fost dat țăranului teleormănean să privească cu drag plaiurile străbune, să le muncească și să nu le părăsească nicicând. Și nu i-a fost ușor. Când a fost nevoit, le-a apărat. Apoi a mers mai departe, cu truda, cu cântecul, cu grija pentru pământ.

Cornelia RĂDULESCU