Repere teleormănene: Școlile la începutul secolului al XX-lea și în perioada 1916-1918

În baza Legii Instrucțiunii Publice din 1864, s-a dezvoltat și învățământul teleormănean.

Astfel, după 1864, au funcționat în județul nostru câteva școli secundare, dintre acestea făcând parte Gimnaziul real din Turnu Măgurele, Școala reală și Gimnaziul clasic din Alexandria, alături de școli primare de băieți, de fete sau mixte și școli particulare.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, în județul Teleorman exista o singură școală privată, Pensionatul-externat de fete de la Turnu Măgurele, pe lângă care funcționa și o grădiniță de copii înființată în anul 1896.

La începutul secolului al XX-lea, în anul școlar 1901-1902, în mediul urban erau 13 școli, numărul copiilor de vârstă școlară fiind de 4074.

Apar noi școli în orașele din județ: Școala de agricultură, în 1903, Școala profesională de fete, în 1905, Școala normală de băieți, în 1915, la Alexandria; Școala profesională de fete I.C.Brătianu, în 1901, la Turnu Măgurele; Școala inferioară de meserii în 1905, la Roșiorii de Vede.

În anul 1913, la sate au fost înscriși la școală 38900 copii.

În Primul Război Mondial, în județul Teleorman, școlile au fost închise, unele fiind transformate în spitale sau adăposturi pentru prizonieri. Unii dascăli teleormăneni au fost trimiși pe front, bărbații pe câmpul de luptă, iar femeile ca surori de caritate sau detașați în Moldova, partea de țară rămasă liberă.

În Alexandria, localul școlii primare nr. 2 a fost transformat în spital și lagăr de prizonieri, iar la sfârșitul războiului clădirea arăta groaznic, cu geamurile sparte, ușile stricate, sobe fărmate, pardoseala distrusă.

La Zimnicea au fost distruse de ocupanți două școli, la Turnu Măgurele o școală, iar la Roșiorii de Vede localul școlii nr.1 a fost spital.

În Teleorman existau și școli de adulți (la Zimnicea,1896, la Alexandria, Turnu Măgurele, dar și în mediul rural), care erau frecventate în anul 1915 de 1886 cursanți.

La Alexandria s-a înființat Societatea de sport și gimnastică „Vigoarea”, de către maestrul de gimnastică N. Rădulescu, iar la 31 mai 1914 echipa acestuia primește medalia de aur la o competiție desfășurată la Târgoviște.

În anul 1913 s-a înființat la Turnu Măgurele, de către Clubul Sportiv Colțea din București, o secție de atletism, oină, schi și bob, avându-i ca antrenori pe Ion și Aurel Pavel.

Cornelia RĂDULESCU