Şahistul alexăndrean Victor Beiu, locul I la turneul “Blitzul de la ora cinci”!

La începutul lunii martie 2019, la hotelul CARO, din Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a turneului de şah “Blitzul de la ora cinci”. Turneul la care a fost invitat şi experimentatul şahist alexăndrean Victor Beiu a fost organizat de către ACS Jocul celor 3 Cai Bucureşti, sub auspiciile Federaţiei Române de Şah.

Deşi se află la vârsta blondei senectuţi, şi de această dată şahistul teleormănean Victor Beiu a avut la tabla de şah o evoluţie foarte bună, în urma victoriilor reputate în faţa unor adversari redutabili situându-se pe locul I.

Victor Beiu, fost contabil, în domeniul sanitar, dotat cu o minte sclipitoare şi o pasiune fără margini pentru jocul de şah, a făcut o strălucită carieră în şah, în sportul minţii şi al echilibrului în faţa temuţilor adversari.

Încă de pe băncile liceului, Victor Beiu s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni şi de temut şahişti. De-a lungul anilor, Victor Beiu a fost component al echipelor locale Voinţa, Sănătatea, Rulmentul, câştigător al unui mare număr de concursuri raionale, regionale, judeţene, zonale la categoriile de şah clasic şi blitz, în urma cărora a obţinut titlul de Maestru al şahului.

După cum remarcă profesorul Gheorghe Olteanu în cartea sa “Ambasadorii Alexandriei”: ”Unele din partidele susţinute deVictor Beiu în competiţii tari, de prestigiu, jucate igenios, au fost publicate în cărţi şi reviste de specialitate. Aşa cum este cazul partidei Beiu-Dinu, disputată în anul 1966, în puternicul Campionat al Regiunii Bucureşti, şi publicată de cunoscutul şahist Volodea Veisman în cartea sa “O idee străbate deschiderile”. Lui Victor Beiu îi plac deschiderile tăioase, pe muchie de cuţit, cu sacrificii spectaculoase, gândite, în care mintea lui ageră l-a ajutat să găsească mutări unice, care au pus probleme serioase unor adversari renumiţi precum marii maeştri internaţionali Florin Gheorghiu, Victor Ciocâltea, Teodor Ghiţescu.

Şi acum, la Clubul pensionarilor din Alexandria sau în locul special amenajat pentru şah în Parcul central al Alexandriei, mai tinerii şahişti apreciază inventivitatea, spectacolul, verva de joc şi frumuseţea partidelor susţinute de Victor Beiu.”

Din acest colţ de pagină de ziar, redactorii cotidianului “Mara” urează domnuluiVictor Beiu să aibă parte de ani mulţi şi fericiţi, în deplină sănătate, care să-i permită practicarea cu succes a ŞAHULUI, sport al inteligenţei şi creativităţii umane, aşa cum a făcut-o de-a lungul ultimilor şase decenii !

George ZAVERA