Se caută bucătari şi ajutori de bucătari! Salarii de sute de euro

Salarii de sute de euro pentru românii care s-au săturat să muncească pe nimic în țara lor și vor să plece în străinătate. Tot mai multe țări sunt dispuse să ofere salarii consistente pentru forța de muncă din țara noastră. Așa se face că în acest moment sunt disponibile 457 locuri de muncă în Spaţiul Economic European.

Oferta este una diversificată. De la bucătari, asistenți comerciali și până la electricieni sau tâmplari.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de vecinii din Ungaria. În țara vecină sunt disponibile 118 locuri de muncă pentru: ajutor bucătar, asistent comercial, brutar, bucătar,casier, cofetar, consilier vânzări,dulgher, electrician de reparaţii frigidere, facturist, lucrător în construcţii,manipulant mărfuri pe raft,măcelar, montator structuri pentru construcţii, montator structuri metalice, muncitor necalificat,operator la maşini de prelucrare în industria alimentară, sudor, vânzător.

O ofertă atractivă este și în Germania. Nu mai puțin de 104 locuri de muncă pentru: bucătar, electrician, grădinar, inspector tehnic de tren, măcelar, manipulant bagaje, maseur, mecanic de locomotivă, mecanic de proces -mașini producție muluri,mecanic instalaţii sanitare, de încălzire şi climatizare,mecanic -mașini de prelucrare a plasticului,operator maşini CNC, operator spălări industriale, operator stivuitor, ospătar,recepționer, șef de echipă, șofer de camion,specialist logistică depozit,specialist siguranță transport pe calea ferată, sudor, tâmplar,tehnician electrician/electronist, tehnician sondaje topografice.

În Olanda se caută personae dispuse să muncească în agricultură. Aceștia au disponibile 85 locuri de muncă pentru: culegător ardei, muncitor necalificat în grădinărit şi horticultură, procesor bulbi de flori.

O altă țară nordică, Norvegia, oferă 66 locuri de muncă pentru: grădinar, instalatorventilaţie, lucrător în producţie, mecanic auto, medic hematolog, operator CNC/mașinist, ospătar, tinichigiu auto, vopsitor auto.

Mai sunt în cautare de forță de muncă și cei din Austria -37 locuri de muncă pentru:montator de mobilă; muncitor calificat în domeniul forestier. În Danemarca -13 locuri de muncă pentru:inginer agronom/horticultor, mecanic utilaje fermă, operator mașini ambalare. Slovacia -12 locuri de muncă pentru: sticlar. Finlanda -10 locuri de muncă pentru: instalator de schele. Suedia -8 locuri de muncă pentru: mechanic. Belgia -3 locuri de muncă pentru: inginer dezvoltare hardware, inginer proiectant CAD, manager financiar proiect. Franţa -1 loc de muncă pentru: lucrător polivalent hotel.

EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii fiind creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European.

Teleormănenii care doresc să muncească pe unul din respectivele posturi, trebuie să facă dovada de o calificare profesională încheiată. Un alt amănunt pe care trebuie să-l ştie viitorii angajaţi, este legat de faptul că angajatorii vor oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Claudiu DUMITRACHE