Se fac înscrieri pentru obținerea certificatului de ”Școală Europeană” * Marele premiu, 5000 de lei, folosit pentru dotări

Până pe 22 martie 2019, unitățile de învățământ preuniversitar angrenate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale se pot înscrie la cea de-a XVI-a ediție a competiției pentru obținerea certificatului ”Școală Europeană” în anul 2018-2019.

Apelul pentru înscrierea în competiția din acest an a fost lansat de Ministerul Educației Naționale, joi, 7 februarie 2019, după cum se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul edu.ro.

Pentru obținerea certificatului ”Școală Europeană” în ediția din acest an pot aspira, prin înscrierea în concurs, acele unități de învățământ care în perioada septembrie 2016 – iulie 2019 au fost implicate în activități sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc.

Competiția se adresează și acelor școli care derulează activități sau proiecte finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener, dar și proiecte/programe în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG-uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.

Dosarele de candidatură, cu mențiunea ”Pentru Competiţia Națională Şcoală Europeană, ediția 2019”, vor fi trimise pe adresa poștală a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Potrivit comunicatului de presă, după depunerea dosarelor de candidatură la ISJ Caraș-Severin, acestea vor fi preluate de Comisia Națională în vederea evaluării, etapă programată în perioada 1-6 aprilie.

În funcție de rezultatele obținute la evaluare, MEN va stabili numărul școlilor premiate și va organiza festivitatea de decernare a titlului ”Școală Europeană”.

După data de 10 mai, pe edu.ro vor fi afișate rezultatele finale și lista unităților de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare.

Pe lângă certificatul de ”Școală Europeană”, unitățile de învățământ câștigătoare vor primi și un premiu în valoare de 5000 de lei. Acesta va fi folosit pentru dotarea unităților de învățământ.

Certificatul de ”Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, iar pentru reconfirmarea titlului, școala trebuie să candideze din nou.

Din 2004, când a fost demarată competiția națională ”Școala Europeană”, și până în 2018 au participat 2.023 de unități de învățământ din toate județe și au fost premiate 775 de școli.

M. MEILĂ