Simularea Evaluării Naționale: 563 elevi, absenți la proba scrisă la Limba și literatura română

Simularea Evaluării Naționale a început luni, 11 martie 2019, cu proba scrisă la Limba și literatura română, destinată elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a. În județul Teleorman, la prima probă din cadrul simulării Evaluării Naționale 2019 s-au înscris 2821 elevi de clasa a VII-a și 2683 elevi de clasa a VIII-a.

Dintre cei înscriși au participat la simularea de luni 2514 elevi de clasa a VII-a și 2427 elevi de clasa a VIII-a. Absenți au fost 307 elevi de clasa a VII-a și 256 elevi de clasa a VIII-a.

Subiectele probei scrise la Limba și literatura română

La proba scrisă de Limba și literatura română, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat două subiecte, fiecare cu mai multe cerințe. La primul subiect, elevii au avut poezia ”Stai și-asculți sub ramuri” a poetului Ștefan Octavian Iosif. La acest subiect au fost mai multe cerințe și anume: să precizeze câte un sinonim pentru două cuvinte din text, să menționeze rolul virgulei dintr-un vers al poeziei, să noteze patru cuvinte din familia lexicală a unui cuvânt, să despartă în silabe patru cuvinte, să transcrie două cuvinte utilizate cu sens figurat din strofa a patra a poeziei și să explice în 30-50 de cuvinte uitlizarea unui adverb într-un vers.

Elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat și o compunere de minim 150 de cuvinte prin care să demonstreze că poezia dată aparține genului liric.

Al doilea subiect a avut două subpuncte, fiecare cu mai multe cerințe. Elevilor li s-a dat un fragment dintr-un articol jurnalistic, intitulat ”Cum s-a înfiițat Grădina Botanică din București”, de Andrei Vișan.

Printre altele, elevii au avut de precizat funcția sintatică a unor cuvinte, să transcrie propoziția subordonată dintr-o frază, precizând felul acesteia, să alcătuiască o frază, care să conțină o propoziție subordonată completivă directă introdusă prin adjectivul pronominal relativ ”care”.

De asemenea, copiii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută într-un muzeu.

Ieri, elevii de clasa a VII-a și cei de clasa a VIII-a au susținut proba scrisă la Matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale, iar astăzi este programată proba scrisă la Limba maternă, destinată elevilor care aparțin minorităților naționale.

Elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale vor afla rezultatele în data de 22 martie 2019.

M. MEILĂ