Sondaj

Pentru unii dintre politicieni sondajele de opinie sunt un fel de barometru, pentru alții sunt pur și simplu niște amăgiri, iar pentru alții rezultatele sondajelor reprezintă dezamăgiri. Rezultatele sondajului IMAS descalifică Partidul Social Democrat, care după alegerile din 2016 se află într-o permanentă cădere, ajungând sub 20 %. Pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, actualul președinte Klaus Werner Iohannis conduce detașat la intenția de vot.

În ce privește intenția de vot, în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri, 17,1 % dintre cei chestionați au optat pentru Partidul Național Liberal condus de Ludovic Orban, iar pentru Partidul Social Democrat condus de teleormăneanul Liviu Nicolae Dragnea au optat doar 16,4 %. Următoarele partiede pentru care ar opta românii sunt: Uniunea Salvați România cu 7,5 procente, Alianța Liberalilor și Democraților cu 6,3 %, partidul lui Dacian Cioloș cu 5,3 %, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, la egalitate cu Partidul Pro România cu doar 3 %.

În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile prezidențiale, pe primul loc se află actualul președinte Klaus Werner Iohannis cu 34,9 %, urmat de Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE, președinte al Senatului României, cu 12,9 %, apoi șeful Partidului Pro România, Victor Viorel Ponta, cu 12,7 %, Dacian Cioloș cu 9,2 procente, Liviu Nicolae Dragnea cu 5,3 %, Ludovic Orban cu 3,5 %, Dan Barna cu 2,3 %. Și fiindcă PSD nu și-a anunțat clar intenția de a susține un social-democrat la alegerile prezidențiale, respondenții au optat în proporție de 42 % pentru actualul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, și doar 23 % au optat pentru președintele PSD, Liviu Nicolae Dragnea. Sondajul respectiv de opinie indică și faptul că în anul 2019 românii sunt preocupați de situația economică în proporție de 31 %, de salarii în proporție de 12 %, de clasa politică și de conducerea țării de 8,5 procente, de corupție de 6,6 %, de legile justiției de 2,6 %.

Cât adevăr sau neadevăr relevă respectivul sondaj de opinie vor releva doar alegerile respective. Nu trebuie neglijate nici eventualele și posibilele fraude electorale, nici votul cetățenilor români din diaspora, nici faptul că puterea erodează, iar românii s-au obișnuit cu alternanța la putere.

Ioan DUMITRESCU