Subvenția APIA la ovine și caprine pe anul 2019, stabilită la 17,7173 euro pe cap de animal

Crescătorii de ovine și caprine primesc în acest an, în cadrul schemei de sprijin cuplat zootehnic (SCZ ), pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic și aflate în Controlul Oficial al Producțiilor, suma de 17,7173 euro pe cap de animal. Banii sunt virați în conturile fermierilor prin intermediul Centrelor județene ale Agenției Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În afară de această sumă, crescătorii de ovine și capine vor beneficia și de Ajutorul Național Tranzitoriu, dar pentru această schemă bugetul și cuantumul aferent se pot calcula abia anul viitor, după adoptarea bugetului național pe 2020, buget din care se face și plata acestei subvenții de stat.

În cazul SCZ, plata se face din fondurile provenite de la UE, iar sumele cuvenite din Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) se achită din Bugetul Național. În aceste zile, ciobanii vor primi în conturi avansul din SCZ, Campania 2019, adică 12, 4021 euro respectiv 70 la sută din suma totală alocată pe cap de animal.

Plafonul alocat pentru plata acestei subvenții este de 64.3000.000 de euro. Plățile se fac în lei la cursul de 4,7496 de lei pentru un euro astfel că în conturi oierii primesc 84,15 lei pe cap de animal pentru SCZ.

Pentru acest an, plățile la subvenții – inclusiv avansul, se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este vorba despre un curs oficial de 4,7496 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).

George ZAVERA