Un bărbat este căutat de pompieri şi scafandri după ce a căzut în râul Câlniştea

În ultimele 24 de ore, efectivele de pompieri din cadrul unității noastre au efectuat umătoarele misiuni în sprijinul cetățenilor: 17 SMURD, două intervenții de evacuare apă în orașul Videle (un beci) și localitatea Bâscoveni (patru curți), o misiune de căutare a unei persoane posibil înecată, o intervenție de protejare a locuințelor cu saci cu nisip în localitatea Băbăița, trei recunoașteri în teren și o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment sportiv.

Misiunile de evacuarea apei și protejare a bunurilor materiale ale cetățenilor au continuat și în cursul zilei de ieri, în următoarele locații:

  • în localitatea Găleteni, sat Bâscoveni, un echipaj format din patru pompieri a acționat în cursul zilei de ieri pentru evacuarea apei din patru curți, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, un autocamion de intervenție, o atospecială de primă intervenție și comandă, o motopompă remorcabilă Novus 2000 și două motopompe transportabile;
  • în orașul Videle, doi pompieri militari au intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci inundat cu o motopompă transportabilă;
  • în com. Băbăița s-a acționat pentru protejarea a 35 de gospodării inundate și 12 case avariate cu 300 saci de nisip, trei autospeciale de primă intervenție și comandă, o motopompă transportabilă, o motopompă remorcabilă Novus 2000, 12 pompieri, împreună cu reprezentanți SGA Teleorman și CLSU Băbăița. Pe timpul nopții au rămas pentru monitorizarea situației doi pompieri, care au raportat faptul că de dimineața apa este în scădere cu aproximativ 25 cm. În funcție de evoluția situației din zonă, militarii vor interveni cu motopompele pentru evacuarea apei din casele, gospodăriile și curțile inundate;
  • la această oră, la intrare în comuna Băbăița sunt restricții de circulație pe DJ 612 pentru autototurismele mici, apa fiind de aproximativ 60 cm (este în scădere);
  • pe raza comunei Drăganești-Vlașca, cota râului Câlniștea este în creștere, apa inundând carosabilului DJ 503, pe o lungime de 20 metri, cu o adâncime de 10 cm, neafectând drumul european E70. Situația este atent monitorizată de reprezentanții S.G.A. Teleorman, autoritățile locale și județene, cu scopul luării imediate a măsurilor necesare protejării bunurilor materiale ale cetățenilor.

Alături de forțele de intervenție din cadrul ISU Teleorman, pentru restabilirea stării de normalitate în localitățile afectate de inundații au acționat în permanență autoritățile locale, cu mijloacele avute la dispoziție la nivelul localității, respectiv cu buldoexcavatoare, motopompe pentru evacuarea apei și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

Situația hidrologică la nivelul județului Teleorman este monitorizată permanent de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor, mai ales pe râurile aflate sub incidența avertizărilor, iar din punct de vedere al alimentării cu energie electrică nu sunt înregistrate probleme la nivelul județului nostru.

Ținând cont de dinamica intervențiilor operative și avertizările hidrometeorologice, situația este monitorizată direct din teren de către inspectorul șef al ISU Teleorman și de către Prefectul Județului Teleorman.

Persoană posibil înecată

Pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a anunțat faptul că pe râul Câlniștea, între localitățile Tunari și Târnava (comuna Botoroaga), o persoană a căzut în apă și a dispărut.

La fața locului s-au deplasat rapid mai multe echipaje de intervenție, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, un autocamion, cu două bărci pneumatice și o barcă de aluminiu și o ambulanță SMURD. Din păcate, până la lăsarea întunericului, la ora 21.30, pompierii nu au reușit să găsească persoana dispărută, un bărbat, de aproximativ 26 de ani, misiunea fiind reluată la ora 06.30.

Claudiu DUMITRACHE