Un elev, eliminat de la simularea Bacalaureatului 2019

Un elev din clasa a XII-a de la Colegiul Național ”A.I. Cuza” Alexandria a fost eliminat de la prima probă din cadrul simulării bacalaureatului 2019, proba scrisă la Limba și literatura română (proba E)a), susținută luni, 18 martie 2019. Cum era de așteptat, elevul a fost eliminat din sală după ce a fost prins în timp ce copia.

La simularea examenului de bacalaureat participă, alături de elevii de clasa XII- a, și liceeni din clasa a XI-a.

În județul Teleorman, la prima probă a simulării examenului maturității au fost prezenți 1727 de elevi de clasa a XI-a, dintr-un total de 2416 elevi înscriși, în timp ce restul de 689 de elevi nu s-au prezentat.

Cam tot atâția liceeni de clasa a XII-a au absentat la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării. Dintre cei 2554 de elevi de clasa a XII-a care s-au înscris la prima probă a simulării bacalaureatului, 685 nu s-au prezentat. Proba scrisă la Limba și literatura română a fost susținută de 1869 de elevi de clasa a XII, unul fiind eliminat după ce a fost prins copiind.

Simularea examenului de bacalaureat a început la ora 09:00, timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor fiind de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Elevii de clasa a XII-a, de la profilul real, au avut de rezolvat trei subiecte. La primul subiect, prima cerință a fost legată de un fragment al lui Ion Barbu , ”Sub constelațiile numerelor”. A doua cerință a primului subiect a fost redactarea unui eseu în care elevii să argumenteze dacă profesorii îi influențează sau nu în alegerea carierei, pe baza informațiilor din fragmentul dat, dar și a experienței personale.

Subiectul al doilea, un fragment din poezia ”Toamnă de suflet” de Tudor Arghezi, a avut ca o primă cerință comentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele de realizare.

La subiectul al treilea, liceenii de clasa a XII-a, profilul real, au avut de redactat un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj într-un roman interbelic studiat.

Elevii de la profilul uman din clasa a XII-a au avut aceleași texte, cu diferența că la subiectul al treilea, elevilor lise cerea să redacteze un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic studiat.

Referitor la punctarea subiectelor, prima cerință de la primul subiect este notată cu 30 de puncte, în timp ce pentru rezolvarea celei de-a doua cerințe sunt acordate 20 de puncte. Al doilea subiecte este notat cu 10 puncte, iar al treilea, cu 30 de puncte.

Astăzi, 20 martie, elevii susțin proba scrisă la matematică sau istorie, în funcţie de profil, iar în ultima zi a simulării, joi, este programată proba la alegere a profilului, la care participă doar elevii din clasa a XII-a.

Rezultatele simulării examenului de bacalaureat 2019 vor fi comunicate pe data de 29 martie.

M. MEILĂ