Un teleormănean celebru: Compozitorul și dirijorul Gherase Dendrino

Gherase Dendrino (2 septembrie 1901, Turnu Măgurele-4 ianuarie 1973, București), compozitor și dirijor remarcabil, considerat unul dintre greii muzicii ușoare românești, a compus operete, muzică ușoară și muzică de film.

El a făcut parte din generația care a devenit șablon în muzica ușoară românească, caracterizată prin profesionalism și având studii de specialitate, numărându-se printre liderii acesteia, alături de Mișu Iancu și Elly Roman.

Gherase Dendrino a absolvit Conservatorul din București în anul 1927, devenind dirijorul Teatrului Cărăbuș al lui Constantin Tănase, ceea ce-l ajută atât pe plan dirijoral, cât și pe plan componistic, succesul aducându-i-l valsul „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, în anul 1934.

A mai dirijat orchestrele Teatrului de revistă Alhambra, pe cea a Teatrului de Estradă din București și pe aceea a Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.

Compozițiile lui sunt caracterizate de o melancolie puternică, cele mai cunoscute melodii fiind „Să nu ne despărțim”, „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, „Un gondolier cânta o melodie”. A avut ca sursă de inspirație cântecele și dansurile populare, cărora le-a adăugat talent și originalitate.

Gherase Dendrino a compus două operete: „Lăsați-mă să cânt” și „Lysistrata”, prima fiindu-i dedicată lui Ciprian Porumbescu, iar cea de-a doua aducând în lumină pacea și prietenia între popoare.

Melodiile teleormăneanului Gherase Dendrino, interpretate de cântăreți valoroși (Gică Petrescu, Mihaela Rumceanu, Jean Moscopol, Mia Braia, Nicolae Nițescu) și bucurându-se de versurile proprii sau ale unor textieri cunoscuți (Aurel Felea, Puiu și Mihai Maximilian), sensibilizează oamenii și nu se pot uita.

Cornelia RĂDULESCU