Viața în pușcărie

Născut în satul Pleașov din comuna Saelele, județul Teleorman, urcând rând pe rând pe treptele ierarhiei politice, trecând pe la Prefectură, pe la Consiliul Județean, Liviu Nicolae Dragnea a ajuns președintele celei mai mari formațiuni politice din țară, al Partidului Social Democrat. Nu a reușit să devină prim-ministru, lucru pe care și l-a dorit foarte mult, dar a ajuns însă la închisoare unde trebuie să ispășească o pedeapsă de trei ani și jumătate.

Ajuns ca toți pușcăriașii care sunt mai întâi în carantină 21 de zile la închisoarea Rahova, Liviu Nicolae Dragnea nu a vrut să mai părăsească Rahova pentru alt penitenciar, iar dorința i-a fost îndeplinită; aici își va petrece toată perioada de detenție. Aici însă nu are aceleași drepturi și libertăți ca pe insula Belina, în Brazilia sau în luxoasa vilă de pe șoseaua Kiseleff. În închisoare Dragnea a fost amprentat ca oricare borfaș, i s-au preluat probe biologice, a fost fotografiat față și profil, a fost supus unui examen medical și i-a fost studiat comportamentul și personalitatea. Deținuții din regim închis, așa cum este Dragnea, pot presta munci, activități educative, culturale, terapeutice și sportive. Dragnea are dreptul la o oră de plimbare zilnică în aer liber. Dragnea se poate spăla de două ori pe săptămână cu apă caldă, iar ca mâncare are o hrană variată, conform vârstei și stării de sănătate. Fostul președinte al PSD-ului are dreptul la zece telefoane pe lună, în țară sau în afara țării, cu durata maxima de 60 de minute. De asemenea Dragnea poate primi cinci vizite pe lună, iar pentru vizita intima Liviu Dragnea trebuie să facă o solicitare scrisă care apoi să fie aprobată de directorul penitenciarului, astfel încât, pentru vizitele intime deținutul Dragnea putând fi vizitat doar de iubita sa, Irina. Dragnea poate primi un pachet pe lună de maximum 10 kilograme. Și lui Dragnea îi este interzisă primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere sau fierbere. Aflat în închisoare, Liviu Dragnea poate primi și lei și valută prin mandate poștale, bani cu care își poate face cumpărăturile de la punctele comerciale din închisoare. Programul lui Dragnea este foarte riguros în închisoare; astfel deșteptarea și apelul de dimineață sunt la ora 5, la 5,30 masa de dimineață, la ora 6 încep activitățile, la 12 are loc masa de prânz, apoi alte activități; de la 15 la 17 are loc plimbarea în aer liber, la 17,30 masa de seară, la ora 19 apelul, iar la ora 22 stingerea.

În închisoare Dragnea nu are viața din Kiseleff, nici din Brazilia, ci are viață de pușcăriaș, în timp ce acasă foștii colegi de partid îi duc dorul, iar alții însă se bucură că Dragnea a ajuns în sfârșit la pușcărie.

Ioan Dumitrescu