Ziua Marinei

Pe 15 august se sărbătorește Ziua Marinei. Ziua Marinei române este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritele tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor. Ziua Marinei se anunță a fi sărbătorită la Constanța, Galați, Mangalia, Tulcea, Brăila, București și Cernavodă, după cum a anunțat Statul Major al Forțelor Navale Române.

De Ziua Marinei, marinarii militari anunță că va avea loc cel mai mare exercițiu naval de până acum. Au avut loc repetiții de Ziua Marinei la care au participat marina militară pe faleza Cazinoului din Constanța. Va avea loc și o ceremonie religioasă.

Joi, de Ziua Marinei române exercițiile vor debuta la ora 9,45 și vor dura până la 12,30 și pe malul Borcei. Ziua Marinei va începe prin oficierea slujbelor religioase de către Prea Sfinția Sa Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena. Dar președintele Klaus Werner Iohannis este așteptat cu prima doamnă la Constanța, președintele Iohannis participând și cu alte ocazii, însoțit de Carmen Iohannis la serbările de Ziua Marinei. Tot la mare sunt așteptați și primul ministru al României, Viorica Dăncilă, președintele Partidului Social Democrat, precum și ceilalți președinți de formațiuni politice și președinții Senatului României și Camerei Deputaților.

Cum se vor privi în ochi candidații la alegerile prezidențiale din noiembrie anul acesta la sărbătoarea națională a Zilei Marinei, rămâne de văzut. Dacă vor face și declarații politice, dacă vor mai aminti ceva și cazul Caracal sau de mitingul de protest al diasporei și al românilor din 10 august, dacă se vor ataca unul pe altul sau dacă vor prezenta ceva din proiectele lor de prezidențiabili, vom vedea. Vom vedea și dacă o sărbătoare națională precum este Ziua Marinei va fi un prilej de împăcare sau de reconciliere națională sau dimpotrivă, o zi de atacuri politice.

De sărbătorile și evenimentele derulate cu ocazia Zilei Marinei vor beneficia cel mai mult slujbașii bugetari, angajați la stat, care vor avea o zi liberă, spre deosebire de angajații în sistem privat. Dar bucuria lefegiilor de la stat nu este prea mare, fiindcă ziua liberă va trebui recuperată.

Ioan DUMITRESCU